Reis en vakantie inspiratie

Telefoon: 020 - 261 2647 | Mail: info@greenfishtravel.com |

Frans leren in Marokko

Frans leren in Rabat; in alle rust verdwalen

2
0

0
0
0

Door: Britt – 5 okt. 2015, Rabat. Eerlijk is eerlijk, het was even wennen hier. Maar al heel snel wordt het me duidelijk dat het hier geweldig is en vind ik rust. Al na twee dagen veranderde mijn lichte hysterie in overmoed, en ik was mijn goedgelovige zelf weer.
 

Frans leren in Marokko

 
Het straatbeeld bestaat inderdaad voornamelijk uit mannen en gesluierde vrouwen, hoewel in Rabat er ook genoeg dames rondlopen zonder hoofddoek. Ik moet wel zeggen de blonde mensen die ik gespot heb op een hand te tellen zijn, en dan reken ik mijn Zweedse studiegenoot mee. Dus ik val op, ondanks mijn zorgvuldig uitgekozen wijde en bedekkende outfits. Maar de mannen die me aanspreken lijken geen kwaad in de zin te hebben. “Bonjour, ca va! Bienvenue!” En de jongeren die ontzettend trots zijn op hun Engelse vocabulaire: “Welcome to Morocco!” Dus ik loop breed glimlachend naar school en roep ‘Sukran’ naar iedereen die mij welkom heet.
 

Franse taalschool Rabat

 
De school ligt heel centraal, en ik heb 2,5 uur les per dag. Voor het beginnersklasje ben ik eigenlijk te goed, maar de gevorderde klas zag ik niet zitten, aangezien die docente alleen Frans en Arabisch spreekt. Dus spendeer ik een dagdeel samen met mijn Koreaanse klasgenoot Ham, die Frans en Arabisch wil leren omdat hij bij een bedrijf gaat werken dat iets met televisie verkoopt in de Arabische wereld. Arme Ham heeft het er maar moeilijk mee. Van binnen lach ik me kapot om zijn belachelijke uitspraak en bedenk ik me dat de dag dat hij iets gaat verkopen in het Frans héél erg ver in de toekomst ligt. Ikzelf ga redelijk. De docente heeft al gauw door dat ik meer uitdaging nodig heb en zadelt me dagelijks op met extra huiswerk, en terwijl Ham zich door oefeningen heenworstelt die ik in 5 minuten klaar heb, praten we over koetjes en kalfjes in het Frans. Het is OK.
 
Het voordeel van Frans leren in Marokko is dat dit je enige manier is om te communiceren. Engels spreken ze niet en ook in musea en dergelijke wordt alles uitgelegd in het Arabisch en het Frans. Op deze manier word ik gedwongen om iedere dag Frans te spreken. De keren dat ik in Parijs was en trots in het Frans een wijntje bestelde, kreeg ik vaak een neerbuigend antwoord van de ober in het Engels, alsof mijn Frans niet goed genoeg was, en hij wilde late zien dat hij heus wel Engels kon (hoewel met een enorm accent). Marokkanen echter knopen graag een praatje aan in het Frans, ook omdat hun Frans vaak even matig is als dat van mij.
 

Uitgaan in Marokko

 
Twee keer ben ik uitgeweest met studiegenoten. Het Marokkaanse live bandje is leuk, maar om heel eerlijk te zijn lijken de nummers voor mij allemaal op elkaar en als de man achter zijn keyboard de eerste tunes van ‘Casanova’ lijkt te spelen, merk ik hoe erg ik smacht naar de muziek die ik gewend ben. Het dansen op Marokkaanse muziek moet ik nog onder de knie krijgen, ik dacht dat ik wel redelijk los in de heupen was maar vergeleken met sommige dames hier ben ik een echte stijve Hollander. Nu pas begrijp ik de echte betekenis van wat Nijib (ofwel papa piep, m’n Tunesische 2e vader) altijd roept op feestjes: “Shake what your mama gave ya!”
 
Het is heerlijk om als enige zorg op een dag te hebben wat je gaat eten en of je Frans verbetert. Ik heb mijn eerste week in Rabat vooral ook veel rondgelopen. Niemand kan beter de weg kwijtraken dan ik (even denk ik terug aan mijn avontuur in Minsk, waar alleen Cyrillische straatborden zijn, niemand Engels spreekt en als het niet aan Greenfish collega Sara had gelegen ik daar nog steeds zou ronddwalen). Gelukkig heb ik nog 3 weken om Rabat te leren kennen!
 

Tips & aanbevelingen week 1:

 
(100 Dirham is iets minder dan 10 euro)
 
Vervoer: OV is top hier! De tram is hartstikke nieuw en overzichtelijk, voor 6 dhr doorkruis je de hele stad. Vanuit Sale pak ik vaak de ‘white taxi’. Voor 5 drh p.p. proppen zo’n 6 man zich in de auto en de eerste bepaalt waar in het centrum we gedropt worden. De Blue taxi heeft een meter en is ook niet duur.
Kleding: misschien overbodig om te zeggen, maar blote knieën of schouders zie je overdag in Rabat gewoon echt niet, noch extreem strakke pakjes. (Behalve 2 Franse meiden in mijn Riad, die hebben er lak aan. Bij de ene bulkt haar e-cup dagelijks bijna uit haar minijurkje en de ander (meer mijn postuur) heeft als lievelingskledingstuk strapless). Toch zou ik het persoonlijk afraden ☺. Rabat is minder toeristisch dan bv Marrakesh, en voelt gewoon echt onbehoorlijk om er zo bij te lopen.
Mausoleum Hassan V Beeldschoon en indrukwekkend, prima te lopen vanaf het centrum, je kan ook de tram pakken
Musee Mohammed VI, art moderne et contemporain Ik was eigenlijk op zoek naar het archeologisch museum, maar kwam hier terecht. Voor 20 dhr heb je een geweldige standaard tentoonstelling over Marokkaanse kunst vanaf de 20e eeuw met alle veranderingen die de politieke en sociale situatie ook teweeg brengt. Ik heb dit museum zelfs 2 keer bezocht, omdat beneden een geweldige expo over street art was. Wauw!
Jus d’Avocat Ik weet het, het klinkt vies. Maar ze doen er melk en gedroogd fruit bij waarvoor je voor 15 dhr de lekkerste en gezondste milkshake hebt die je ooit geproefd hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.