Reis en vakantie inspiratie

Telefoon: 020 - 261 2647 | Mail: info@greenfishtravel.com |

Op reis naar Bali, Ulu Watu Tempel.

Een jaar stage in Bali

1
0

1
1
0

Een paar jaar geleden besloot ik om in Bali te gaan stage lopen. Mijn studie, Hogere Hotelschool, vereiste een stage van 10 maanden en ik mocht zelf kiezen waar ik heen wilde. Ik wilde graag naar een plek waar het altijd warm is, waar je kan surfen en het liefste een plek waar het niet te duur is. Ik besloot om naar Bali te gaan zonder veel voorkennis te hebben. Ik was nog maar een week op het mooie eiland Bali en wist toen al dat dit de beste beslissing van mijn leven was. De reis, het werkvisum en de kamer heb ik geregeld samen met mensen van school en contacten in Bali en inmiddels weet ik precies wat de regels en de procedures zijn. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, stel me gerust vragen over een stage in Bali. Om je een indruk te geven van mijn eerste week op Bali, heb ik hieronder mijn verhaal geplaatst.


Morgen ben ik alweer een week op dit mooie eiland Bali! Ik heb dus gegeten met de hotel manager, we hebben de morning meeting mee mogen maken met de directie van het hotel en toen hebben we ze de cadeautjes die we in nederland gekocht hebben gegeven. Ze waren er hartstikke blij mee want iedereen greep naar wat ze eten konden. Dat was erg grappig om te zien. Vrijdag was mijn introductie dag en ben toen voor gesteld aan zo’n beetje alle 200 collegas. Dat was leuk, maar ook erg vermoeiend omdat het er zoveel waren. Iedereen wist al dat we kwamen en ze waren heel nieuwsgierig en keken de hele tijd naar ons. De mensen die hier werken zijn super beleefd, respectvol, behulpzaam en vriendelijk. Iedereen glimlacht naar elkaar en dat is zo mooi om te zien. Er zijn veel gelovigen (Christenen, Hindoes en Moslims) en ze gaan allemaal naar de kerk of een tempel. Er zijn hier in Bali geen kerk gebouwen zoals wij ze kennen, dus daarom organiseren ze zelf diensten in een winkel bijvoorbeeld. Mijn orientatiedag was best zwaar omdat er zoveel nieuwe indrukken waren en we gelijk 9 uur moesten werken. Ik begin in de Welcomer Department wat valt onder de Rooms Division. De mensen in Bali zijn niet echt van het delegeren of het uitleggen, dus was het vooral veel zelf uitzoeken en dingen ondernemen. Het hotel is ook nog maar in februari gedeeltelijk geopend dus er zijn nog super veel dingen die verbeterd moeten worden. Ik heb veel geobserveerd, gelezen en gevraagd.


Die avond ging ik uit eten in een Grieks restuarant in Seminyak, Bali van een Nederlandse eigenaar met een paar andere Nederlanders die ook in Bali waren. Daarna ben ik geïntroduceerd in het Balinese nachtleven. Eerst naar Vi Ai Pi met live muziek, toen naar Skygarden (Dé tent van Bali) en Bounty (best fout maar wel grappig).


Zaterdag heb ik mijn stage begeleider ontmoet. Hij heet dus Pak Siswo, eigenlijk Siswo maar we moeten mannen die ouder zijn uit respect aanspreken met Pak, wat staat voor Sir. Vrouwen noem je Ibu. Het is net alsof je mij altijd Mevrouw Sara zult noemen, beleefd he? Die middag ben ik met een paar collegaatjes in onze pauze gaan lunchen in een indonesische Warung (een typisch eethuis in Bali). Ik had heerlijke noodles met gambas en het was lekker pittig. Na het werken, heb ik nog even in mijn eentje hard gelopen over het mooie strand van Legian en Seminyak in Bali, de golven zijn de mooiste die ik ooit heb gezien. Het strand is super schoon, geen rotzooi (overigens heb ik gehoord dat dit in dec/jan wel eens anders is), in de avond lekker rustig en belangrijk; ik voel me erg veilig hier in Bali. Daarna ben ik voor de verandering lopend naar de stad (Kuta) gegaan (we gingen steeds met de taxi want die is nog geen 1 euro) en vele leuke straatjes ontdekt.

De volgende ochtend heb ik mijn eerste lessen genomen om te gaan surfen in Bali. De surf leraar was erg kalm en aardig. Hij legde eerst alles uit op het strand, hoe ik moest op staan, waar ik mijn voeten neerzet en hoe ik mijn balans moet houden. Toen gingen we de zee in en poeh hé, wat een ervaring! Zeker een van de leukste dingen die ik ooit heb gedaan! Lekker in het witte water mee rijden op de golven. Het duurde even voordat ik kon op staan, maar gelukkig heb ik nog een heel jaar om te oefenen!

De dag erna heb ik de Executive Manager (Fransman) ontmoet van het hotel in Bali en hij is super aardig. Hij gaf mij de tip om eerst vooral aan de relaties te werken met personeel want die kunnen je stage leuk maken of juist niet. De mensen in Bali zijn totaal niet gewend aan directheid en confrontaties. Na twee weken ben ik ingeburgerd, dan hebben ze je geaccepteerd of niet afhankelijk van de confrontaties, aldus mijn executive manager. Dus vooral veel observeren in het begin. Tot nu toe gaat het erg goed met de relaties met de mensen in Bali. Veel zijn rond de 23 jaar maar hebben al een baby en zijn getrouwd. Dit is omdat er veel minder voorbehoedsmiddelen zijn in Bali vergeleken met Nederland en als ze er zijn, zijn ze duur. En als je een baby hebt, moet je al getrouwd zijn. Daarom trouwen veel stellen voordat er gecommuniceerd wordt dat er een baby op komst is.

Dit was in het kort mijn eerste week in Bali, een topweek!

3 Comments

 • Hinno Bax zegt:

  hey Sara, ontzettend gaaf dat je stage loopt/liep op Bali,
  ik ben er zelf al 4 keer geweest en ben van plan volgend jaar voor het eerst erheen te gaan voor stage,
  ik zit in het 2e jaar van Mbo – manager ondernemer horeca,
  volgend schooljaar moet ik 5 maanden stage lopen (mag buitenland)
  ik heb best veel vragen.. is het mogelijk je deze op een of andere manier te stellen?

  Hinno

 • SARA zegt:

  Hi Hinno,

  Wat leuk dat je misschien stage wil gaan lopen in Bali! Je mag me hier de vragen stellen, maar je kunt ook een mailtje sturen naar sara@greenfishtravel.com
  Ik wacht je berichtje af 🙂

  Groet,
  Sara

 • Sita zegt:

  Bedankt voortips, Sara! Leuk om te lezen. We zitten net de eerste dag op Seminyak. Xxx sita

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.